Barnets ernæringsmæssige udvikling det første år

Alle de anbefalinger…?!

anbefalinger

Nogle ting giver sig selv: Børn skal ikke have saft, juice og andre søde drikke og kager, når de er små. Fair nok.

Andre ting kan give lidt flere rynker i panden og spekulationer på hvorfor det lige er, at man ikke må give sit barn dette.

Jeg har forsøgt at liste nogle af disse anbefalinger op her, samt give en forklaring på dem:

 

Honning: Honning må ikke tilbydes til børn under 1 år. Dette da honning kan indeholde sporer af en bakterie. Disse sporer kan omdannes til aktive toksinproducerende bakterier i barnets fordøjelseskanal. Bakterier som optages i de motoriske nerveceller og kan resulterer i lammelser i kroppens muskler til følge (spædbarnsbotulisme). Sygdommen kan være dødelig. Det lille barns fordøjelseskanel har en anderledes baktorieflora end større børn og voksne, og derfor er restriktionen kun til 1 år.

 

Gulerødder, hele nødder og mandler og andre hårde fødevarer: Visse fødevarer bør ikke gives til børn før de har en sikker tyggeevne. Typisk i 3-års alderen. Dette på grund af risiko for kvælning og fejlsynkning. Hårde fødevarer som gulerødder kan gives kogte, revne eller fint hakkede.

 

Rødbede, spinat, selleri og fennikel: Alle grøntsager indeholder nitrat. Dog er nogle grøntsager mere nitrat-holdige end andre. Et for højt indtag kan medføre opkastninger og blåfarvning af huden. Spædbørn spiser i deres første år en relativ stor mængde mad i forhold til deres kropsvægt, hvilket betyder at de hurtigt kan få en for stor mængde nitrat i forhold til vægten. Derfor frarådes disse grøntsager til børn under 6 måneder. I perioden 6-12 måneder kan de nitratholdige grøntsager indgå med ca. 14 dages mellemrum.

 

Rosiner: Rosiner kan have et højt indhold svampegift, som i store mængder kan være kræftfremkaldende. Derfor bør børn under 3 år ikke spise mere end 50 g rosiner om ugen (hvilket svarer til lidt under 1 dl. eller ca. 120 stk.)

 

Kerner: Spædbørn bør ikke have brød med hele (synlige) kerner. Dette da hele kerner eller synlige skaldele kan give løs afføring. Derudover har hørfrø og solsikkekerner et højt indhold af tungmetallet cadmium, som kan opkoncentreres i kroppen og på længere sigt skade nyrerne.

 

Tun: Børn mellem 0 og 3 år bør spise varieret af både fede fisk (sild, laks og makrel) og magre fisk (sej, skrubbe, rødspætte, torsk). Barnet må dog ikke spise store rovfisk på grund af indholdet af kviksølv. Tun er en stor rovfisk og selv i tun på dåse kan der forekomme kviksølv. Kviksølv kan påvirke hjernens udvikling og fordi netop små børn har så stor en udvikling i de første leveår i hjernen, er de ekstra følsomme overfor kviksølv. Desuden er mængden af kviksølv stor i forhold til børnenes lave kropsvægt.

 

Ris: Ris og risprodukter indeholder arsen, som er et grundstof, som i sin uorganiske form forøger risikoen for at få kræft. Arsen er som udgangspunkt ikke farligere for børn end det er for voksne. Indtaget kan dog blive forholdsvis højt hos børn på grund af børnenes høje indtag af mad generelt i forhold til deres vægt. Derfor:

 • Varier grøden så ikke den er risbaseret hver dag (husk at industrielt fremstillede grødtyper også kan indeholde ris)
 • Undgå risdrik og riskiks

 

Kanel: Kumarin er en helt naturlig del af kanel. Kumarin kan dog give skader på leveren. Derfor anbefales det ikke at give spædbørn og småbørn kanel. Kanelsukker kan gives i begrænset omfang, ligesom at kanelholdigt bagværk kan indtages af små børn i begrænsede mængder.

 

Salt: Danskerne indtager generelt for meget salt. Dette da mange færdiglavede fødevarer allerede er tilsat en stor mængde salt (eksempelvis rugbrød).

Et for højt saltindtag kan give et forhøjet blodtryk, hvilket påvirker hjertet og nyrerne. Børn har ekstra sarte organer og er ikke ligeså gode til at udskille saltet i nyrerne. Undgår derfor for så vidt salt i maden så længe barnet er under 1 år.

2 kommentarer

 • Pernille

  Hvornår må man begynde at give andet end bondebrød til baby/børn?
  Og har du et rugbrød du synes fungere godt som en overgang? Synes det er svært at finde et som jeg tænker er ok..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Majbritt

   Kære Pernille.
   Når barnet har fået nok tænder til at kunne begynde at tygge kernerne tilstrækkeligt, så kan de godt begynde med mere groft brød. Det vigtigste er, at kernerne ikke skal igennem systemet uden at blive forarbejdet/tygget først – hvilket er det, som gør, at de ikke får næring ud af dem, samt kan få dårlig mave. Jeg begyndte at give mere groft brød fra 10 mdr., da min søn havde fået en del tænder og valgte at købe fuldkornsrugbrød fra Herkules eller købe noget fra en bager 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Barnets ernæringsmæssige udvikling det første år