Weekendmuffins med avocado og æble (fra 6 mdr.)

Hvordan man får kød og fisk i dem fra 6 måneder

koed-og-boern

Når dit barn bliver 6 måneder, lyder anbefalingen på, at barnet skal have kød eller fisk ved de fleste måltider om dagen.

Hvad enten du først lige er startet med at give grød/mos, eller du har været i gang siden dit barn var 4-5 måneder, så kan denne anbefaling godt virke en smule uoverskuelig. For hvordan pokker er det lige, at alt det kød og fisk skal ind i den den lille sag foran dig? Og hvorfor er det så vigtigt?

Det er det, fordi barnet skal have tilstrækkeligt med jern. Jern er essentielt for hjernens udvikling, og jernmangel kan desuden føre til lav blodprocent. Som beskrevet her, er børnenes medfødte jerndepot ved at være udtømt omkring 6 måneders alderen, og netop derfor gælder anbefalingerne om kød eller fisk ved de fleste måltider herfra.

Tidligere anbefalede man at give jerntilskud. Man har dog nu fundet ud af, at de fleste børn kan opnå den tilstrækkelige mængde jern ved blot at blive ammet/få modermælkserstatning samt få kød eller fisk ved de fleste måltider derudover. For dem der i forvejen har svært ved at huske at give d-vitamindråber, er denne anbefaling helt optimal. Ikke yderligere dråber som skal huskes OG børnenes jernstatus vil tilmed blive bedre end tidligere, da optagelsen af jern fra maden er nemmere for kroppen end den er fra de førnævnte dråber. Bonus!

Det giver altså god mening med disse anbefalinger. Men vi sidder også stadig med en baby på skødet, og en bøf på panden og kan ikke lige se, hvordan de to ting skal forenes.

Jeg har nedenstående forsøgt at give et billede af, hvordan det kan lade sig gøre:

Morgenmad: Nej. Du behøver ikke fyre oksekød i grøden. Hvis du sørger for at grøden er tilberedt med modermælkserstatning, modermælk eller er færdigkøbt, så indeholder denne grød godt med jern.

Mellemmåltider: Foruden modermælk eller modermælkserstatning kan du tilbyde små kyllingefrikadeller, rejer, æg eller en grød eller mos med tilsat modermælk eller modermælkserstatning.

Frokost: Fiskefrikadeller, leverpostej, torskerogn (evt. denne opskrift), mos med kød eller fisk (se opskrifter her). Det behøver ikke være meget, men ca. 1 tsk. kød eller fisk pr. portion mad til at starte med. Laver du derfor grøntsagsmos, og føler dig sikker på den proces, så tilsætter du ca. 1 tsk. fisk eller kød til dette.

Aftensmad: Jeg ved ikke, om jeg var den eneste… Men da jeg fik min første søn og skulle blende kødet, så var jeg ret forbeholden. Tanken om at blende kød og grøntsager sammen var, for mig, lidt kvalm. Underligt egentligt, når det er to gode ting, som mikses sammen OG når barnet elskede det.

Men hvis du har det på samme måde, så få endelig din baby med til bordet med resten af familien, specielt ved aftensmadstid. Fiskefrikadeller, Boller i karry, Shepherds pie, Spaghetti med kødsovs (eventuelt med mosede kødboller) og hvad I ellers får til aftensmad, kan lige så godt være babymad – også i denne alder.

Lad endelig dit barn smage. Mos eventuelt maden med en gaffel først, hvis du føler dig mere sikker på dette. Og husk selvfølgelig salt-mængden. Kan lillefar derfor godt lide sin Ossobuco salt, så lad ham salte sin egen portion selv. Maden behøver ikke være kedelig uden (alt for meget) salt. Tænk i krydderurter og krydderier.

Får resten af familien mad, som du ikke mener, den lille kan lide eller håndtere, så hav eventuelt nogle små kødboller liggende i fryseren, som f.eks. dem du laver, når du laver Boller i karry. Kogte kødboller, som du enten giver til barnet som de er (specielt hvis du kører BLW-stilen) eller moser med en gaffel ned i grøntsagsmosen, eller giver sammen med ris, pasta eller kartofler. Kødbollerne kan laves med hakket kyllingekød, svinekød, oksekød eller du kan lave små fiskefrikadeller.

Oksekød kan godt være hårdt og sejt for en lille begyndermave. Prøv dig derfor frem og lad den lille vænne sig til smag og konsistens. Eventuelt start ud med retter hvor kylling, fisk eller kalkun indgår, så smagen ikke er for overvældende lige i starten fra 6-7 måneder.

Held og lykke med det 🙂

 

2 kommentarer

 • Katja

  Tak for dine altid fine råd og gode opskrifter!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Majbritt

   Tusind tak 🙂 Så rart at høre, at det kan bruges.
   God lørdag.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Weekendmuffins med avocado og æble (fra 6 mdr.)