Pølsehorn (fra 9 mdr.)

Hvad er vælling?

vaelling

Jeg anede ikke hvad vælling var, før jeg blev mor. Jeg havde hørt udtrykket. Men hvad præcis det lige var og hvornår det skulle bruges, vidste jeg ikke.

Da først jeg var blevet mor og klogere på vælling, kom usikkerheden. Specielt efter at have fået det typiske bedsteforældre-”spørgsmål”:

Det er vel også på tide, at han får vælling inden sengetid, så han kan blive ordentligt mæt og sove igennem?

(Elsker i øvrigt de ”spørgsmål”, som egentligt mere er en kommentar eller en retorisk bemærkning…)

Jeg besluttede mig derfor for at undersøge lidt nærmere, hvad vælling er og skal bruges til.

Hvad er det:

En tynd grød, som kan købes industrielt eller laves selv. Ofte laves det på majs- eller boghvedemel.

Tidligere:

Tidligere var det normalt at give vælling inden natten, da man mente at dette ville få barnet til at sove igennem/ikke vågne ligeså meget.

I dag:

I dag anbefales det, at amme sit barn fuldt eller give modermælkserstatning de første 6 måneder. Derfor skal produkter solgt som vælling angives med ”fra 6 måneder”, om end vælling ernæringsmæssigt ikke indeholder ingredienser, som barnet ikke kan tåle allerede fra 4 måneder. Angivelse på vælling er sat således, for at sikre, at størstedelen af ernæringen kommer fra modermælk/modermælkserstatning de første 6 måneder.

Så hvorfor ikke begynde at give det fra 6 måneder, når man nu kan få et barn der sover igennem?:

For det første er det ikke sikkert, at barnet sover igennem, hvis det får vælling. Faktisk viser mange undersøgelser, at et stort/tungt måltid lige inden sengetid, kan resultere i flere opvågninger, da maven arbejder hårdere på at fordøje maden, og derfor kan give den lille bøvl med maven om natten.

For det andet viser ny forskning, at vælling, grundet det højere indhold af protein, kan resultere i overvægt senere i livet. Man anbefaler derfor nu:

 • Før 6 måneder: Modermælk eller modermælkserstatning. Hvis man begynder før dette på ske-mad skal denne tidligst være fra 4 måneders alderen og ikke serveres med flaske.
 • Efter 6 måneder: Modermælk eller modermælkserstatning, suppleret med jernholdig ”ske-mad”.

Men var vælling ikke det samme som en tynd grød?

Jo. Men forskellen er, at man tidligere gav vælling i en flaske, i stedet for amning/modermælkserstatning. Man har sidenhen lært, at amning/modermælkserstatning skal være den primære ernæringskilde samt at vælling kan føre til overvægt fordi det netop gives (blev givet) i en flaske. Barnet har dermed nemmere ved at sluge en hel flaske vælling, modsat hvis det blev givet med ske eller i en kop. Problemet ved dette er, at barnet får en stor ernæringsmæssig og proteinholdig portion vælling i sig i stedet for modermælk/modermælkserstatning, og for meget protein i en for tidlig alder kan føre til overvægt.

Hvis man stadig vil prøve kræfter med vælling

Lav en tynd grød af majsmel eller boghvedemel tilsæt meget gerne modermælkserstatning eller modermælk. Eller køb en færdiglavet pakke med vælling. Server det i en kop eller på ske og tidligst fra dit barn er 6 måneder gammel. Og husk nu, at det (desværre) ikke er en garanti for god nattesøvn.

3 kommentarer

 • Camilla

  Hejsa!
  Jeg søger kilder på det du skriver her! Kan du huske hvor du har det fra? 😊
  Vh Camilla

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Heidi

  Tak for den forklaring. Jeg har bestemt fået den kommentar med, men har alligevel ikke villet kaste mig ud i det.
  Jeg overvejer dog at prøve en af dine godnatgrød inden længe, men ligger de mindre tungt i maven, fordi mængden ikke bliver lige så stor?
  Og bare generelt tak for din super fine blog med så mange gode opskrifter og indlæg. Jeg anbefaler den til alle med helt små børn.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Majbritt

   Kære Heidi.
   Tusind tak.
   Det er bare så fedt at høre, at det jeg laver rent faktisk kan bruges 🙂
   Godnatgrøden giver stadig en god mæthedsfornemmelse, og har for mig været god, så ikke det var sult, at mine drenge vågnede af om natten eller tidligt dagen efter. Den gives jo med ske, så på den måde, så sikrer det, at barnet ikke får forspist sig, hvilket kan være problemet med en portion vælling. Desuden blandes den op med modermælkserstatning, hvilket i den helt tidlige alder bør være den primære ernæringskilde.
   Håber den lille kan lide den 🙂
   God dag.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Pølsehorn (fra 9 mdr.)